2024 m. liepos 9 d., antradienis

Kniphofia (Knifofija)

Knifofijos, dar žinomos kaip liepsnojančios lelijos arba deglų gėlės, yra labai patrauklūs daugiamečiai augalai. Šie augalai kilę iš Pietų Afrikos ir pasižymi ryškiomis, įvairiaspalvėmis žiedynų šluotelėmis, primenančiomis degančias deglus. Knifofijų rūšys ir veislės skiriasi aukščiu, žiedų spalvomis ir žydėjimo laiku, tačiau visos jos yra lengvai prižiūrimos ir tinka kaip akcentiniai augalai prie namų, gėlynų arba kraštovaizdžio.

Yra keletas pagrindinių knifofijų (Kniphofia) rūšių:

  • Paprastoji knifofija (Kniphofia uvaria) – dažniausiai auginama Lietuvoje, nes geriausiai pritaikyta šaltesniam klimatui. Jos aukštis 30-100 cm, žydi įvairių atspalvių (raudonomis, geltonomis, oranžinėmis) šluotelėmis.
  • Trimito knifofija (Kniphofia caulescens) – pasižymi itin didelėmis, iki 2 m aukščio šluotelėmis.
  • Šiaurinė knifofija (Kniphofia northiae) – viena žemiausių (30-50 cm) ir ankstyviausiai žydinčių rūšių.

Be šių rūšių, yra sukurta daugybė dekoratyvių knifofijų veislių. Populiariausios Lietuvoje:

  • ‘Flamenco’ – 30-90 cm aukščio, žydi įvairių atspalvių (geltonomis, raudonomis, oranžinėmis) šluotelėmis.
  • ‘Poco’ serijos veislės (‘Poco Orange’, ‘Poco Lemon’ ir kt.) – kompaktiškesnio, apie 50 cm aukščio augalai.
  • ‘Red Hot Poker’ – raudonų šluotelių veislė.
  • ‘Papaya Popsicle’ – ryškių oranžinių atspalvių.

Knifofijos mėgsta saulėtas vietas ir lengvą, gerai drenuojamą dirvožemį. Svarbu parinkti joms tinkamą vietą, apsaugotą nuo stiprių vėjų. Sodinimo metu į duobutę galima įberti saują kompostožemių mišinio. Optimalus sodinimo laikas – pavasaris arba ankstyvas ruduo.

Šiems augalams reikalingas reguliarus drėkinimas, ypač sausringais laikotarpiais. Tačiau svarbu neperlaistytižemės, nes tai gali pakenkti šaknims. Vegetacijos metu pravartu knifofijas patręšti kompleksinėmis trąšomis.

Nužydėjusius žiedynus reikėtų išpjauti, kad augalas negaištų energijos sėklų brandinimuiir skatintų naujų žiedų formavimąsi. Pavasarį reikia pašalinti nudžiūvusius ir pažeistus lapus. Kad knifofijos geriau peržiemotų, rudenį rekomenduojama aplink augalus apiberti sausu durpių sluoksniu ar mulčiu.

Knifofijos nėra itin jautrios ligoms ir kenkėjams, tačiau kartais gali pasitaikyti šaknų puvinių ar amarų antpuolių. Pastebėjus pirmuosius požymius, reikėtų imtis atitinkamų priemonių – sumažinti laistymą ar panaudoti insekticidus.

Knifofijos puikiai tinka sodinimui gėlynuose, alpinariumuose, prie vandens telkinių. Jos efektingai atrodo sodinamos grupėmis arba kompozicijose su kitais augalais. Žemaūgės veislės gali būti auginamos ir vazonuose.

Šių augalų žiedynai tinka ir skynimui – jie ilgai išsilaiko vazoje ir gali tapti įspūdingų floristinių kompozicijų dalimi.

 

 

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą