2024 m. liepos 5 d., penktadienis

Cyclamen (Ciklamenas)

Ciklamenas (lot. Cyclamen) priklauso mirsininių šeimos augalų grupei. Šios gėlės natūraliai auga Centrinėje ir Pietų Europoje (įdomu tai, kad ciklamenas kartais dar vadinamas Alpių našlaite). Kai kurios ciklamenų rūšys yra nykstančios, todėl dalis šių augalų yra ypatingai saugomi. Jau nuo seno ciklamenai veši ne vien tik natūralioje aplinkoje, bet taip pat ir namuose. Tai – labai dekoratyvios gėlės, kurios nereikalauja sudėtingos priežiūros, ir įstabaus grožio žiedais gali džiuginti metų metus. Tereikia pasirūpinti, kad šis augalas būtų tinkamai prižiūrimas, ir galite būti visiškai ramūs, jog jis jūsų namuose jausis tikrai gerai.

Šios kambarinės gėlės mėgsta ryškią šviesą, todėl parinkite tokią namų vietą, kurioje augalas galėtų mėgautis saulės spinduliais (vis dėlto, svarbu žinoti, kad tiesioginiai saulės spinduliai ciklamenui gali būti pražūtingi). Ciklamenas geriausiai jausis vėsiausioje namų vietoje (net ir šiltuoju metų laiku jam labiausiai patiks maždaug 17 laipsnių temperatūra). Žiemos laikotarpiu šį augalą laikykite pritemdytoje vietoje, kurioje oro temperatūra svyruoja nuo 12 iki 14 laipsnių Celsijaus. Jei oro temperatūra yra aukštesnė nei rekomenduojama, augalas kur kas greičiau peržydi. Ciklamenas geriausiai jausis ant palangės pietrytinėje ar pietvakarinėje pusėje.

Ciklamenas geriausiai jaučiasi vidutinio drėgnumo patalpose, o pasirodžius pumpurams augalui bus reikalinga didesnė drėgmė (šiuo laikotarpiu karts nuo karto nupurkškite augalo lapus, tačiau saugokite, kad vandens nepatektų ant pumpurų). Idealu, jei patalpose bus palaikoma pastovi drėgmė (maždaug 50 procentų).

Žydėjimo laikotarpiu ciklamenas laistomas tolygiai (svarbu vengti žemės perdžiūvimo). Laistydami būkite atsargūs: pasistenkite, kad vandens nepatektų ant augalo stiebagumbio. Ramybės laikotarpiu augalas laistomas rečiau. Praėjus valandai po laistymo rekomenduojama pašalinti vandenį iš po vazonėliu esančios lėkštutės, nes vandens perteklius gali lemti šaknų puvimą. 

Ciklamenas tręšiamas mineralinėmis trąšomis, kurių 1 g atskiedžiamas litru vandens. Augalo žydėjimo laikotarpiu augalas tręšiamas gausiai. Prieš žydėjimą ir žydėjimo laikotarpiu ciklamenai tręšiami kas savaitę, vėliau tręšimas nutraukiamas.

Ciklamenas dauginamas sėklomis arba šoninių stiebagumbių dalimis (kai kurių rūšių ciklamenai dauginami tik sėklomis). Ciklamenus geriausia sėti rugsėjo pabaigoje – lapkričio pradžioje. Iš 1000 geros kokybės sėklų dažniausiai galima išauginti iki 650 ciklamenų. Pasėkite augalus į paruoštą žemių mišinį, negausiai palaistykite ir apdenkite plėvele. Pirmieji daigai turėtų pasirodyti maždaug po kelių savaičių. Kai sodinukai išleidžia 1-2 lapelius, ciklamenus rekomenduojama išpikuoti (pirmasis pikavimas atliekamas maždaug 4 cm atstumu), antrasis pikavimas atliekamas tada, kai ciklamenų lapai ima liestis. Į vazonėlius ciklamenai sodinami praėjus 6-8 savaitėms po antrojo pikavimo. Daiginant ciklamenus rekomenduojama palaikyti 20-22 laipsnių temperatūrą, o persodinus į vazonėlius oro temperatūra turėtų siekti 16-18 laipsnių. Iš sėklų išauginti ciklamenai pradeda žydėti praėjus 13-15 mėnesių po sėjos. Jei ciklameną dauginsite šoninių stiebagumbių dalimis, pirmiausia jas išdžiovinkite ir palaikykite tamsioje vietoje. Supjaustykite gumbus į kelias dalis ir pabarstykite medžio anglies milteliais. Vazonėliuose, kuriuose auginsite ciklamenus, paruoškite tinkamą žemių mišinį, ir į jį sodinkite gumbų dalis. Negausiai palaistykite ir apdenkite plėvele. Palaikykite maždaug 20-22 laipsnių temperatūrą, o gumbams įsišaknijus oro temperatūra turėtų siekti 14-16 laipsnių.

Jauni ciklamenai persodinami kasmet, o suaugę – kas 2-3 metus. Persodinimui rinkitės keliais centimetrais platesnį vazoną, kurį užberkite lapinės žemės, puveningos žemės, durpinės žemės ir upės smėlio mišiniu (santykis 3:1:1:1). Persodinimui labiausiai tinka gegužės pabaiga-birželio pradžia. Ciklameną sodinkite taip, kad jo gumbas būtų lygus su žemės paviršiumi: jei ciklameną pasodinsite per giliai, blogai formuosis jo žiedpumpuriai, o per sekliai pasodinus augalą žiedpumpurių skaičius gali būti pernelyg mažas.   

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą