2024 m. liepos 5 d., penktadienis

Clivia (Klivija)

 Klivija (lot. Clivia) – tai amarilinių šeims augalas, kuriam būdingi tamsiai žali, ilgi, siauri lapai ir ryškūs žiedai. Ši gėlė puikiai tinka pradedantiesiems gėlių augintojams, nes augalas yra visai nereiklus.

Šios gėlės yra kilusios iš Pietų Afrikos, kur aptinkamos visos šių augalų rūšys. Į Europą klivijos atkeliavo XIX a. ir labai greitai išpopuliarėjo. Pasaulyje randamos 6 klivijų rūšys, iš kurių išvesta maždaug 200 skirtingų veislių. Mūsų šalyje šios gėlės yra gana populiarios, tačiau dažniausiai yra pasirenkamos 3 šio augalo rūšys.

Raudonoji klivija ( lot. Clivia miniata Regel) – tai populiariausia rūšis, kuri yra kilusi iš Natali srities. Manoma, kad būtent šios rūšies klivijos yra pačios puošniausios, tad nieko keisto, kad iš jų išvesta nemažai veislių. Šio augalo lapai yra kardo formos, tamsiai žalios spalvos, galintys pasiekti 60 cm ilgį. Šios gėlės žiedynkotis sukrauna iki dvidešimt raudonų, oranžinių, gelsvų ir kreminių žiedų.  

Kilnioji klivija ( Clivia nobilis Lindl) yra kilusi iš Kapo srities. Šios rūšies augalai sukrauna maždaug 30-40 raudonų žiedų su žaliais pakraščiais. Kilnioji klivija žydi balandžio-liepos mėnesį.

Gardeno klivija (Clivia gardenii Hook) pasižymi ilgais lapais, kurie gali siekti net 70 cm ilgį. Šis augalas įprastai pražysta gegužės mėnesį. Šios rūšies klivijoms būdingi oranžinės spalvos žiedai su žaliu pakraščiu, kurie išsidėsto ant trumpo žiedynkočio.

Klivijos mėgsta šviesą, tačiau jas reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Šie augalai nemėgsta temperatūros svyravimų, vasarą joms labiausiai patinka 20° C temperatūra, o žiemą– 10-12° C šilumos. Žiemos pabaigoje, kai pradeda formuotis žiedynkočiai, geriausiai palaikyti 18° C temperatūrą, nes šiltesnėje patalpoje klivija labai greitai peržydi. Kol formuojasi žiedai, venkite perkėlinėti vazoną į kitą vietą, nes augalas į tai labai jautriai reaguoja.

Klivija geriausiai jaučiasi vakarinėje namų pusėje. Vasaros laikotarpiu kliviją galima išnešti į gryną orą. Idealu, jei turite galimybę šį augalą laikyti įstiklintame ir apšiltintame balkone, tačiau tuomet, kai pasirodo pirmoji žiedų strėlė, augalą reikia įnešti į namus. Šiam augalui nereikia didelės oro drėgmės, tačiau nuo lapų būtina reguliariai pašalinti dulkes.

Žydėjimo laikotarpiu klivijas reikia gausiai laistyti. Nuo spalio iki kovo mėnesio (priklausomai nuo klivijos rūšies) šie augalai turi būti laikomi šviesiai ir vėsiai. Kartais augalai turi būti palaistomi, kad neperdžiūtų jų šaknys, taip pat  drėgna kempine reikia nuvalyti lapus. Vasaros laikotarpiu svarbu stebėti, ar klivijos vazono žemė nėra per sausa, ir tuomet palaistyti. Perlaistymas klivijoms gali būti pražūtingas: būtina pasirūpinti, kad vazone nesikauptų vanduo.

Klivijoms patinka derlinga žemė. Šiems augalams puikiai tinka priemolio, kompostinės, durpinės žemės ir smėlio mišinys, kuris turi būti paruošiamas 1:2:1:0,5 santykiu. Šioms gėlėms labiausiai tinka moliniai vazonai su storu drenažo sluoksniu. Apie tai, kad atėjo laikas persodinti kliviją, išduoda pro vazono skylutę lendančios šaknys.

Persodinimą svarbu atlikti labai atsargiai, nes šie augalai labai nemėgsta tokių pokyčių. Stenkitės nepažeisti augalo šaknų ir nenuimkite nenubyrėjusios žemės gumbų. Persodinti šiuos augalus geriausia pavasarį. Nusiteikite, kad kartais po persodinimo klivija gali nepražysti.

Klivijos gali būti dauginamos dukteriniais augalais, kero dalimis ir sėklomis. Dukteriniai augalai gali būti atskiriami persodinant. Kerai dalijami vasario mėnesį: iškastą šakniastiebį reikia supjaustyti į keletą dalių ir pasodinti atskirai. Iš pradžių vazonėliai su augalais laikomi tamsoje, o prigijusios klivijos gali būti išnešamos į šviesą.

Jei klivijos dauginamos kerais, augalai pražysta jau kitais metais. Jei klivijas dauginsite sėklomis, gali tekti ilgiau palaukti, kol jos pražys. Jeigu peržydėję žiedynkočiai neišpjaunami, klivijos subrandina sėklas, kurias kovo mėnesį galima sėti į žemės ir stambaus smėlio mišinį. Žemė turi būti nuolat drėgna, palaikoma maždaug 20° C temperatūra. Sėjinukai, priklausomai nuo klivijos rūšies, pražysta tik po 3-8 metų.

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą