2024 m. birželio 11 d., antradienis

Orchidaceae (Orchidėjos)

Yra net kelios dešimtys tūkstančių šio augalo rūšių. Panagrinėję jas įdėmiau, pamatytumėte įvairias kilmės šalis, išsidėsčiusias Europos, Australijos, Pietų Amerikos bei Azijos žemynuose. Vis dėlto, technologijų amžiuje senosios ir naujos rūšys gali būti užauginamos toli nuo originalios vietovės.

„Pasaulio gėlės“ floristės išskiria 6 orchidėjų savybes, kurias būtina žinoti. Šios gyvos dekoracijos:

  1. mėgsta gausiai apšviestą patalpą;
  2. sunkiai ištveria skersvėjus ir staigius temperatūrų pasikeitimus;
  3. mėgsta didesnę drėgmę, nepakelia sauso oro;
  4. nemėgsta tiesioginių saulės spindulių;
  5. klesti kambario temperatūroje, joms netinka žemesnė nei 15 laipsnių temperatūra;
  6. mėgsta šiltą vandenį.

Kalbant apie šaltį, verta apsvarstyti įvairius gėlių pristatymo variantus. Įsigyjant įspūdingus lapuočius žiemą, geriau pasirinkti gėlių pristatymą į namus. Profesionalūs kurjeriai užtikrina tinkamas sąlygas, kurias savame automobilyje žiemą sudaryti sudėtinga.

Tai yra bendrosios gairės, į kurias būtina atsižvelgti besirūpinant bet kokia populiariąja orchidėjų rūšimi. Visai nesvarbu, tai dideliais žiedais džiuginančios karališkos orchidėjos ar smulkiais subtiliais žiedais pasipuošęs augalas.

Augalui reikia daug šviesos, tad geriausia vazoną pastatyti priešais langą. Pagrindinė šiltojo sezono taisyklė – denkite langus užuolaidomis ar žaliuzėmis. Rudenį ir žiemą to daryti nereikia. Šiuo klausimu daugelis orchidėjų itin jautrios – saulės kaitroje lapai greitai nudega. 

Užsakomos orchidėjos internetu atkeliauja su tam tikru informaciniu lapeliu – ten visuomet parašyta rūšis. Internete rasite reikalingą papildomą informaciją. Vis dėlto, visuomet galite pasikliauti šaknų spalva. Žalia reiškia, kad augalas pasisotinęs, o pilkšva, kaip minėjome, yra ženklas laistymui.

Beje, vanduo neturėtų būti bet koks, naudokite filtruotą, švarų. Taip lapų paviršius išliks sodriai žalias ir blizgus.

Orchidėjas rekomenduojama persodinti reguliariai. Taip užtikrinsite, kad šaknims pakanka vietos bei deguonies. Ne be reikalo orchidėja pirkti pateikiama ne žemėse, o specialiame, orui pralaidžiame substrate. Tinka tiek stambių, tiek smulkių dalelių substratas – ieškokite jo specializuotoje parduotuvėje.

Populiariausiomis kambarinių orchidėjų rūšimis būtų galima įvardinti šias:

  • felenopsis;
  • cimbidis;
  • kambrija;
  • dendrobis;
  • raibuolė;
  • katlėja;
  • miltonija;
  • oncidija;

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą