2024 m. birželio 11 d., antradienis

Epipremnum (Skindapas)

Skindapas (Epipremnum) – tai kambarinis augalas, kuris ypatingai mėgstamas interjero dizainerių. Sodrių spalvų augalo lapai gali papuošti net ir patį įmantriausią interjerą, o šių augalų priežiūra nėra labai sudėtinga. Namuose dažniausiai auginami auksuotieji ir margalapiai skindapai: auksuotieji skindapai yra kilę iš Salamono salos, o margalapiai – iš Indonezijos. Abiejų rūšių skindapai nėra labai reiklūs augalai, tačiau būtina pasirūpinti, kad jiems būtų sukuriamos natūraliai gamtai artimos sąlygos.

Šiltuoju metų laiku skindapas geriausiai jaučiasi maždaug 20-25 laipsnių temperatūroje, o žiemą oras turėtų būti vėsesnis (temperatūra neturi būti žemesnė nei 12 laipsnių). Skindapai mėgsta saulės šviesą, tačiau šiuos augalus būtina saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Jei skindapas stokos saulės šviesos, jo lapų spalva gali būti ne tokia intensyvi (kartais dėl saulės trūkumo skindapo lapai ima kristi).

Taip pat svarbu žinoti, kad skindapai mėgsta drėgną orą: jei šis augalas bus laikomas gana sausose patalpose, skindapo lapus rekomenduojama reguliariai nupurkšti. Jei oro drėgmė bus mažesnė nei 25 procentai, skindapui tokios sąlygos gali būti pražūtingos. Šildymo laikotarpiu skindapą vertėtų laikyti atokiau nuo radiatoriaus.

Skindapas geriausiai jaučiasi tuose kambariuose, kuriuose langai yra nukreipti į pietvakarinę ar į pietrytinę pusę. Nors šiam augalui saulės šviesa yra tiesiog gyvybiškai būtina, tačiau tiesioginiai saulės spinduliai šiam augalui gali būti pražūtingi. Vasaros laikotarpiu skindapas turėtų gauti išsklaidytos saulės šviesos – langus geriausia pridengti užuolaidomis ar žaliuzėmis.

Šiltuoju metų laiku skindapas gali puikiai prisitaikyti balkone ar terasoje, tačiau būtina pasirūpinti, kad augalas nesušaltų (jei naktys yra gana vėsios, skindapui geriau likti namuose). Svarbu žinoti, kad skindapas yra gana jautrus skersvėjui.

Pavasarį ir vasarą skindapas laistomas gausiai, o rudenį ir žiemą jį vertėtų laistyti rečiau (vasarą šį augalą laistykite kas 1-2 dienas, o žiemą – tik tada, kai pastebite, kad viršutinis žemės sluoksnis tapo sausas). Neleiskite, kad po vazonėliu esančioje lėkštutėje užsistovėtų vanduo – praėjus valandai po laistymo išpilkite nubėgusį vandenį. Jei baiminatės, kad augalui gali stigti drėgmės, po vazonėliu galite pastatyti padėklą su drėgnomis samanomis ar šlapiu keramzitu.

Skindapas auga labai sparčiai, todėl šį augalą teks reguliariai formuoti. Nupjaukite ištįsusius ūglius – tai padės palaikyti tvarkingą augalo išvaizdą. Prireikus taip pat galite nugenėti sveikus augalo lapus – nesibaiminkite, kad tai gali pažeisti augalą. Skindapą galite auginti ne tik pastatomame vazone, bet taip pat ir pakabinamame inde – šio augalo lapai gražiai nutįs į apačią.

Pavasarį ir vasarą skindapas kas 2-3 savaites tręšiamas skystomis kompleksinėmis trąšomis, o žiemą pakanka tręšti kas 1-2 mėnesius. Nepersistenkite: trąšų perteklių skindapas pakels sunkiau nei jų trūkumą.

Jauni skindapai persodinami kas metus, o vėliau – kas 2-3 metus. Persodinimui labiausiai tinka vasario-kovo mėnesiai, nes šiuo laikotarpiu prasideda aktyvus skindapo augimas.

Persodindami skindapą paruoškite dirvožemį iš lapinės ir durpinės žemės bei smėlio (sumaišykite lygiomis dalimis). Svarbu žinoti, kad skindapui yra būtinas drenažo sluoksnis – jį galite paruošti iš keramzito ar perlito.

Skindapą lengviausia dauginti auginiais. Nupjaukite viršūninius auginius ir juos pamerkite į vandenį arba iš karto sodinkite į paruoštą žemių mišinį. Auginiai įsišaknija per maždaug 2-3 savaites. Kai kiekvienas auginys išleis po 2-3 lapus, juos galite persodinti į atskirus vazonėlius. Laukdami auginių įsišaknijimo pasistenkite palaikyti pastovią 20-22 laipsnių temperatūrą, jei reikia, auginius apdenkite plėvele.

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą