2024 m. birželio 14 d., penktadienis

Dieffenbachia (Difenbachija)

Difenbachija (Dieffenbachia) – tai labai ištvermingas augalas, kuris gali būti laikomas ne tik namuose, bet taip pat ir laiptinėje. Šios kambarinės gėlės puikiai ištveria sausą orą, o tuomet, jeigu pamirštama šią gėlę palaistyti, nieko blogo nenutinka. Vis dėlto, jei norite būti užtikrinti, kad auginama gėlė jaučiasi tikrai puikiai, laikykitės svarbiausių priežiūros taisyklių.

Difenbachija yra kilusi iš tropinės Amerikos srities, todėl  šis augalas labai mėgsta šilumą. Net ir žiemos metu oro temperatūra  turėtų būti ne žemesnė nei 15 laipsnių (tinkamiausia temperatūra – 18-22 C), o vasarą difenbachiją džiugins aukštesnė temperatūra.

Difenbachija geriausiai jaučiasi šviesioje, pusiau šešėlingoje vietoje. Nors šie kambariniai augalai yra labai atsparūs, tačiau geriausia užtikrinti, kad gėlės nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai. Šiam kambariniam augalui parinkite kuo erdvesnę vietą – įvertinkite tai, kad difenbachija gali išaugti net iki lubų. Pavasarį difenbachiją galima išnešti į lauką.

Vasaros laikotarpiu difenbachija laistoma gausiai, kitais metų laikais – saikingai. Patartina karts nuo karto šį augalą nupurkšti vandeniu bei nuvalyti nuo lapų dulkes: jei oro temperatūra yra aukštesnė nei 18 laipsnių, nupurkškite difenbachiją 37-39 C vandeniu (geriausia purkšti tokiu metu, kad iki sutemų augalo lapai spėtų nudžiūti). Jei oro temperatūra yra žemesnė nei 18 C, difenbachijos nepurkškite.

Difenbachija tręšiama nuo kovo iki rugsėjo, tą geriausia atlikti kas 2 savaites. Nuo spalio pradžios iki vasario pabaigos difenbachija tręšiama kartą per mėnesį. Jei šis kambarinis augalas žiemos metu bus laikomas tamsioje vietoje, trąšų nenaudokite.

Paaugusi difenbachija persodinama į erdvesnį vazoną. Patartina rinktis vėlėninės, durpinės, mėšlinės žemės ir smėlio mišinį (laikykitės 2:2:4:1 proporcijos). Svarbu žinoti, kad šie kambariniai augalai labai šaknijasi, todėl 2-3 metų augalams reikia ne mažesnio nei 3 l talpos vazono. Jaunus augalus patartina persodinti kiekvieną pavasarį, o suaugusius – kas 2-3 metus.

Difenbachija dauginama stiebo dalimis, viršūniniais auginiais arba atžalomis. Jei rinksitės dauginimą auginiais, pirmiausia juos reikės padžiovinti, o tuomet susmaigstyti į paruoštą dirvožemį. Auginiai įsišaknys greičiau, jei bus šildomi iš apačios, o aplinkos temperatūra sieks 20-25 C.

Svarbu žinoti, kad difenbachija yra labai nuodingas augalas (nuodingos visos šios kambarinės gėlės dalys). Šių gėlių nerekomenduojama laikyti auginantiems mažus vaikus bei gyvūnus. Difenbachijos sultys smarkiai nudegina odą, todėl persodinant šį augalą būtina mūvėti gumines pirštines. Papūgoms gali būti mirtinai nuodingi vos keli difenbachijos sulčių lašeliai.

 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą